Jouw verhaal vormgeven: verteltechnieken voor speechen met effect

Storytelling is een cruciale vaardigheid in de kunst van het spreken in het openbaar. Zoals iemand ooit opmerkte: “Mensen zullen vergeten wat je zei, mensen zullen vergeten wat je deed, maar mensen zullen nooit vergeten hoe ze zich door jou voelden.” Een sterk verhaal kan inspireren, overtuigen en het hart van je publiek raken. Maar hoe verander je een standaardtoespraak in een boeiend verhaal, vooral in een stad als Amsterdam, waar iedereen zo verdomd kritisch is? In deze blog geven we als ervaren sprekers van de Amsterdamse Brugman Club een inkijkje in de wereld van het verhalen vertellen en geven we tips hoe je jouw verhaal krachtig en onvergetelijk maakt.

1. Start met een sterke opening

Elk verhaal begint met een element dat de aandacht trekt. Winston Churchill wist dit als geen ander: “Een goede speech moet zijn als een vrouw’s rok; lang genoeg om het onderwerp te bedekken en kort genoeg om interessant te blijven.” Gebruik de inspiratie die Amsterdam biedt om je toespraak te starten met iets dat direct de interesse wekt. Een voorwerp (‘prop’) waar je iets mee doet trekt ook onmiddelijk de aandacht.

2. Verbind met je publiek

Verhalen gaan over connectie. Deel persoonlijke ervaringen of verhalen waarin je publiek zich kan herkennen. In een stad als Amsterdam, waar zoveel levenspaden samenkomen, vind je gemakkelijk manieren om een universele verbinding te leggen.

“Mensen kopen niet wat je doet; ze kopen waarom je het doet. En wat je doet bewijst wat je gelooft.”

Simon Sinek, schrijver en professioneel spreker

3. Gebruik levendige beschrijvingen

Breng je verhaal tot leven met beeldende taal. Omschrijf de geuren van de Amsterdamse markten, het geluid van de trams, de dynamiek van de stad – laat je publiek het ervaren alsof ze er zelf bij zijn. Zeg niet: hij was een tiener. Beschrijf de tiener: de veters in zijn sneakers hingen los. Zeg niet: ze was boos. Vertel: ze had een boswandeling van twee uur nodig om af te koelen.

Mark Twain benadrukte het belang van details: “De juiste woorden op de juiste plaats zijn de mooiste decoratie van proza.”

4. Bouw spanning op

Een goed verhaal heeft een duidelijk begin, midden en eind, met een spanningsboog. Presenteer een probleem of uitdaging, beschrijf het proces en eindig met een oplossing of conclusie. Zo blijft je publiek geboeid van begin tot eind.

“Het geheim van humor is verrassing.”

Aristoteles

5. Blijf jezelf

Eerlijk zijn is essentieel in storytelling. Wees jezelf en spreek vanuit je hart. Vertel hoe je het zelf ziet of hoe je het zelf hebt ervaren, zelfs als het pijnlijk is geweest. Je publiek zal je openheid en echtheid op prijs stellen en met je meeleven, wat trouwens een krachtige emotie is. Oscar Wilde adviseerde: “Wees jezelf; alle anderen zijn al bezet.”

6. Gebruik metaforen en symboliek

Metaforen en symbolen kunnen ingewikkelde ideeën vereenvoudigen en je verhaal verrijken. Vergelijk bijvoorbeeld een zakelijke uitdaging met het varen door de Amsterdamse grachten voor extra diepgang in je verhaal.

7. Interactie en dialoog

Betrek je publiek bij je verhaal. Stel vragen of nodig hen uit hun eigen ervaringen te delen. Dit maakt je verhaal interactief en creëert een gedeelde ervaring. Zoals Dale Carnegie zei: “Spreken is zilver, luisteren is goud.”

8. Sluit krachtig af

Laat je publiek achter met iets om over na te denken. Een sterke afsluiting, een inspirerend citaat of een oproep tot actie kan ervoor zorgen dat jouw verhaal nog lang nadat je hebt gesproken, blijft hangen.

Dit is niet het einde. Het is niet eens het begin van het einde. Maar het is misschien het einde van het begin.

Winston Churchill

Amsterdam is een stad vol verhalen. Vertel ze. Door bovenstaande technieken te gebruiken, verander je een gewone toespraak in een onvergetelijk verhaal. Of je nu spreekt in een vergaderzaal, op een conferentie of bij een sociale bijeenkomst, met storytelling maak je altijd een diepe indruk. Je evaluator bij de Amsterdamse Brugman Club en je publiek zullen het na afloop van je speech vertellen: “Dat was een ge-wel-dig verhaal!”