En de winnaar is: Eric Schoenmaker, uitstekend spreker en (ex)voorzitter van de Apeldoorn Toastmasters! Hij won op 25 mei 2024 de finale spreken in het openbaar/Nederlands van District 59 in Antwerpen met een toespraak over zijn overleden vader.
Maar het zilver ging naar onze voorzitter Jurjen Boorsma. Hij had een speech over hoe zijn hart ooit brak toen zijn eerste liefde hem verliet, waardoor hij veel te lang ongelukkig was. Hij was ‘verguld’ met het zilver.
Jurjen: “Deze tweede prijs is meer dan ik vooraf verwachtte. Het niveau van presentatie en van de zelfgeschreven speeches bij dit soort toernooien ligt erg hoog. Bij de clubwedstrijd was mijn verhaal nog te lang en te traag. Bij de Amsterdamse area wedstrijd moest ik het einde afraffelen, om te voorkomen dat ik niet wegens tijdsoverschrijding gediskwalificeerd zou worden. Ik voelde me toen onverwacht zenuwachtig. Mijn speech kwam niet uit de verf. Bij de divisiewedstrijd in Amsterdam twee maanden geleden ging het goed, maar het is altijd maar afwachten of het opnieuw goed gaat.”
Derde werd de Rotterdamse Mitchell van Vugt met een speech waarin hij worstelen uitbeeldde. “Goed verhaal. Hij is bij Toastmasters gegaan om van zijn spreekangst af te komen. Nou, ik zag er geen spoor meer van.” De van origine Zuid-Amerikaanse Sarah Herasme Echevarria sprak in vloeiend, voor Jurjen authentiek en accentloos Vlaams over haar aanpassing aan België. “Ze spreekt accentlozer Vlaams dan Máxima Nederlands spreekt. Knap.” Van winnaar Eric “zie je meteen dat hij dagvoorzitter en spreker is. Podiumbeest. Geen schande om daarvan te verliezen”, aldus Jurjen.
De driedaagse conferentie vond plaats in een vleugel van een groot hotel in Antwerpen, aan de ringweg. Het is een combinatie van traningen/workshops en districtswedstrijden met ongeveer 200 bezoekers van Marseille tot Den Helder.
Alle wedstrijdspeeches worden beoordeeld door een vakjury met een scoreformulier. “Ik zat tijdens de Engelstalige wedstrijden naast een jurylid en ik was onder de indruk hoe professioneel ze dat deed. In die zeven minuten observeerde ze scherp en hield continu bij: hoe vaak is er oogcontact, welke delen van het podium gebruikt de kandidaat, hoe gebaart hij of zij, is er voldoende structuur, eindigt de speech met een krachtige moraal of boodschap, etcetera. Ze kraste razendsnel steekwoorden en bewegingen en turfde tegelijkertijd hoe vaak het publiek lachte of reageerde tijdens de speech.”
Het toernooi kende verschillende onderdelen. Op vrijdag was er een evaluatiewedstrijd, waarbij deelnemers op het podium na een voorbeeldspeech van een ander geïmproviseerd, maar toch gestructureerd feedback op de voorbeeldspeech geven. Nuttige feedback geven is een voornaam onderdeel van de Toastmasters-filosofie. De wedstrijden waren in de landstalen Nederlands en Frans en in het Engels. ABC-lid Faiyaz Jhawnie zou eigenlijk meedoen met de Nederlandstalige evaluatiewedstrijd maar moest op het laatste moment vanwege werkverplichtingen verstek laten gaan.
Op zaterdag vonden de spreekwedstrijden zelf plaats, ook weer in de twee landstalen en in het Engels. “De Franse wedstrijd heb ik links laten liggen. Mijn middelbare-school-Frans is daar niet goed genoeg voor. De zeven Engelstalige speeches heb ik allemaal gezien.” De voertaal op internationaal niveau is Engels. De winnaar van het Engelstalige districtstoernooi gaat naar de Europese kwartfinale en de Europese winnaar doet mee met de finale ‘spreken in het openbaar’ in de VS. Wie daar wint is wereldkampioen spreken in het openbaar.
Winnaar Engelstalige speeches was in een sterk deelnemersveld Clair Aghassipour (Gouden Raad Den Haag). “Mooi verhaal, ook over haar eerste liefde, die in haar geval helaas een stalker van de Iraanse geheime dienst bleek te zijn. Sprak me dus gelijk het meeste aan.”
Maar de marges waren smal, vond Jurjen. “Ik heb bijvoorbeeld hard gelachen om een droogkomische speech van een deelnemer met een plopper in zijn hand, over zijn kapotte gootsteen en de klungelige loodgieter. Hoewel hij niet de top-drie haalde had hij wat mij betreft net zo goed kunnen winnen. De nummer twee had iets moois bedacht. Het was een Fransman met een mooi verhaal over hoe hij krampachtig de vrouw van zijn dromen probeerde te versieren. IJzersterke spanningsopbouw. Iedereen vroeg zich af of het zou lukken of niet. Opeens verraste hij het publiek met de mededeling dat zij als inmiddels zijn echtgenote tussen de toeschouwers zat. Dat was een leuke vondst.”
De Utrechtse Bradley Charbonneau deed mee omdat hij eerder de Engelstalige winnaar van de Amsterdams/Utrechtse divisie was geworden. Hij viel in Antwerpen op door zijn podiumpresentatie. “Puur daarop beoordeeld hoorde hij bij de twee beste naar mijn gevoel.” Charbonneau traint op comedy bij Boom Chicago Amsterdam.
Om de wedstrijden heen was een programma met workshops. Keynote speaker en star guest was Cyril Junior Dim, een Zimbabwaans talenwonder die tegenwoordig werkt in Polen. Hij heeft in Zimbabwe, Polen en de VS in het Pools en in het Engels speechtoernooien gewonnen. Vorig jaar werd hij wereldkampioen. Dim is nog steeds ICT-er daarnaast sprekerscoach en beroepsspreker. Af en toe is hij ook in het Poolse stand-up-comedy-circuit te vinden. Grappige vent, vond Jurjen. “En uitstekend spreker, vanzelfsprekend.”
Tegelijk en tussen de wedstrijden door gaven allerlei andere ervaren en beroepscoaches aan de conferentiedeelnemers trainingsbijeenkomsten over presentatie- en communicatietechnieken.
Op zondag was nog een laatste keynote speech en een paneldiscussie. Toen was Jurjen al lang en breed weer in Amsterdam. “Het is mijn eerste keer, ik zit pas twee jaar bij deze vereniging. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Het is een soort mini-TedEx voor creatief spreken. Heel leerzaam.” Hij hoopt wat hij in Amsterdam geleerd heeft toe te kunnen passen in clubverband, “zodat je iets kunt overdragen aan de andere leden van de club.”
Kevin Cheng (bestuurslid Amsterdamse Brugman Club) en Jurjen doen een wedstrijdje lelijk kijken. Jurjen won. Jurjen: “Als ik mezelf zie snap ik wel waarom alle vrouwen mijn verlaten. Gelukkig levert het mooie speeches op.“