Bier, barbeque, beamer en bluesrock: ABC is de speechclub die swingt!

Parbleu! De Amsterdamse Brugman Club is natuurlijk een zeeer se-ri-eus edelachtbaar genootschap van plechtstatige zakkenwassers die dikdoenerig presentaties houden over ‘mijn vakantie in Monaco met mijn vrinden’. Maar gisteren, vrijdag 15 september 2023, was alles anders.

We kwamen samen in Pontania, een wijkvereniging in Oost met boxen, bar en bier en vol alliteraties. We werden daar opeens normale Amsterdammers die gewoon gezellig een barbequetje hielden, een glas bier dronken en aandachtig luisterden naar mooie voorbereide toespraken en workshops.

Tom doet de ‘voor-bereiding’ – maiskolven in het tosti-ijzer zodat het sneller zou gaan op de BBQ

De Amsterdamse Brugman Club, voor wie ons niet kent, is dé vereniging voor mensen die er een sport van maken om te speechen als de beste, om iedere twee weken te werken aan je voordracht, om spreektips te delen, om te spreken in het openbaar en iedere vorm van spreekangst om te zetten in de kunst van het vrijuit vertellen van een verhaal. Hobby, lef en plezier. Geen duur blablabla. Brugman zou zich in zijn graf omdraaien.

Er waren op deze avond dus drie onderdelen:

Over lef: een mooi verhaal van Hidde over jezelf zonder kaartje naar binnen bluffen bij een optreden, puur op basis van houding en voorkomen

Over hobby: een persoonlijke reflectie van Anna over haar leerervaring in het spreken, motiverend voor nieuwelingen die niet weten wat hen te wachten staat als ze proberen beter te worden in toespreken

Over plezier: een gedichtenworkshop van Jurjen, die met een beamer beroemde Nederlandse gedichten projecteerde en die door clubleden liet voordragen, met de opdracht om dat met gevoel, drama en ondersteunende bewegingen te doen.

Alle onderdelen werden geëvalueerd, zoals gebruikelijk, en dat leverde nuttige tips op.

Nieuweling Erik maakte gelijk indruk met een improvisatie van 50 seconden en de andere nieuwelingen Irma en Mark kondigden op deze voor hen tweede bijeenkomst aan dat ze inmiddels hadden besloten om lid te worden. Het was al uit zichzelf een prachtige zomeravond, met zacht zoemende bluesrock uit de boxen van Pontania, maar dit maakte de avond nog mooier.

Kortom, we swingen. We zijn de swingende speechclub met show en champagne, en als dat geen alliteratie is, dan is de Amsterdamse Brugman Club een doodgraversgenootschap!