Feedback is een cruciaal onderdeel van leren en verbeteren van voor iedereen. In dit blogartikel duiken we in de zeven sleutels tot effectieve feedback op sprekers/ leden van Toastmasters die oefenen op spreken in het openbaar, met praktische voorbeelden en anekdotes om deze concepten tot leven te brengen.
Echte feedback gaat verder dan alleen advies of beoordelingen. Het is informatie over hoe dicht we bij het bereiken van ons doel zijn. Stel je voor: je vertelt een grap met het doel om mensen te laten lachen, en je observeert de reactie van het publiek – lachen ze hard of nauwelijks? Dat is wat cabaretiers doen bij hun try-outs. Dit is de feedback die zij als grappenmakers nodig hebt om hun doel te bereiken.Het is meer dan vrijblijvend ‘het is leuk’, het gaat om ‘hoe leuk is het/is het leuk genoeg/hoe kan het beter zodat ze harder lachen/wat mankeert er nog aan’.
Zo is het eigenlijk voor iedere speecher. Élke spreker, ook de niet-humoristische, wil graag een specifieke indicatie wat er goed en niet goed is aan zijn verhaal.
Zeven eisen aan evaluaties
- Doelgericht: Feedback moet gerelateerd zijn aan een specifiek doel. Voorbeeld: een spreker die een verhaal vertelt om empathie op te wekken, heeft baat bij feedback die specifiek gericht is op de emotionele impact van het verhaal.
- Tastbaar en transparant: Goede feedback geeft concrete informatie. Een coach die zegt: “Toen je je stem verhief tijdens het hoogtepunt van je verhaal, zag ik het publiek opveren”, geeft duidelijke, bruikbare feedback.
- Actiegericht: Feedback moet specifieke suggesties bevatten voor verbetering. Een spreker die verwarring veroorzaakt in zijn uitleg, kan van de evaluator feedback krijgen zoals: “Het zou helpen als je je belangrijkste punten aan het begin samenvat.”
- Gebruiksvriendelijk: Te is nooit goed. Teveel dus ook niet. Feedback moet niet zo uitgebreid zijn dat hoofd- en bijzaak niet meer te onderscheiden zijn. Focus op één of twee sleutelpunten. Bijvoorbeeld: “Je openingszin was sterk, maar probeer meer oogcontact te maken om je verbinding met het publiek te versterken.”
- Tijdig: Feedback is het meest effectief als het snel wordt gegeven. Een spreker kan bijvoorbeeld direct na een presentatie feedback krijgen over zijn lichaamstaal. Noem belangrijke punten meteen, en niet een week later of in een mailtje.
- Doorlopend: Feedback is een continu proces. Binnen Toastmasters geeft de mentor advies/feedback aan de spreker om geleidelijk verbeteringen aan te brengen.
- Consistent: Feedback moet gebaseerd zijn op duidelijke criteria. Een spreker kan bijvoorbeeld consistent feedback krijgen op het gebruik van visuele hulpmiddelen in presentaties. Neem het voorbeeld van een spreker die een technische presentatie geeft. Een collega merkt op: “Je uitleg van het proces was helder, maar de grafieken waren moeilijk te volgen. Misschien kun je ze vereenvoudigen voor een beter begrip.”
Jouw effectieve feedback, voorzien van concrete voorbeelden en gerichte adviezen, is de sleutel tot groei en verbetering van onze collega-sprekers. Door bovenstaande zeven gouden regels toe te passen op evaluaties van clubleden, zijn je commentaren beter, eerlijker en beter toe te passen. Andere clubleden hebben er wat aan.
Noot voor bloglezers die de Toastmasters Amsterdamse Brugman Club niet kennen: Feedback geven is onderdeel van de Toastmasters online spreekcursus en wordt op twee niveau’s uitgevoerd: direct op een clubavond door een evaluator en in een begeleidingstraject door de mentor.