Wetenschappelijk bewezen: oefening baart kunst bij presenteren en spreken

Hoe wordt je podiumbeest? Zoekend naar tips vond de redactie van deze blog een interview met Elly den Herder-Michielsen, psycholoog en specialist in presentatieangst. Hoeveel werk kan een kort praatje zijn? Den Herder geeft cursussen aan de VU en stuit daar vaak op studenten met faalangst. Kriebels in je buik, het droge gevoel in je mond, en de zware ademhaling bij het idee van spreken in het openbaar verpesten hun presentaties. Ze geeft vijf nuttige tips voor beginnende sprekers die we als Amsterdamse Brugman Club graag overnemen en aanvullen met een paar van onszelf.

1. Een sterke voorbereiding is het halve werk
Veel mensen denken dat een korte presentatie als vanzelf moet gaan. Den Herder-Michielsen benadrukt dat een presentatie van tien minuten grondige voorbereiding vereist. Zie het als het schrijven van een paper: je moet je inlezen, structuur aanbrengen en vooral, oefenen, oefenen, oefenen – zie tip 4. “Door de tekst van tevoren te oefenen, weet je of het lekker loopt en wat er beter kan. Het zorgt er ook voor dat je wat zelfvertrouwen krijgt. “Ik schrijf het meestal helemaal uit en daarna lees ik het aan mezelf voor. Ik time het ook, dan weet ik zeker dat het binnen de geplande tijd past”, zegt Den Herder. Time management is precies waar we op hameren bij Toastmasters/ de Amsterdamse Brugman Club.

2. Overwin je faalangst
Tussen de 15 en 40% van haar studenten ervaart enige vorm van faalangst, die vooral naar voren komt bij het geven van presentaties. De sleutel hier? Besef dat deze angst grotendeels zelfgecreëerd is door negatieve gedachten. Identificeer deze gedachten, daag ze uit en vervang ze door positievere.

3. Jij bent niet het middelpunt
Vaak denken we dat elk klein foutje tijdens een presentatie door iedereen wordt opgemerkt. Maar de waarheid is dat niet iedereen 100% geconcentreerd is op jou. In plaats van je druk te maken over hoe je overkomt, focus je energie op je onderwerp, adviseert ze.

4. Oefen zoals Obama
Geloof het of niet, zelfs de beste sprekers oefenen hun teksten en vertrouwen op hulpmiddelen. Obama bijvoorbeeld, maakt gebruik van autocues. Bereid je voor door je tekst vooraf te oefenen, kaartjes met steekwoorden te gebruiken en vooral, jezelf te presenteren zoals je bent. Ook het voorlezen van de autocue wordt door presidenten trouwens geoefend. De Amsterdamse Brugman Club raadt Wozzol aan, een gratis app om langere teksten mee uit je hoofd te leren. Je kunt de uitgeschreven speech uploaden en vervolgens net zolang oefenen tot je het globaal of woord voor woord uit je hoofd kent. Prima te doen voor 600 woorden/5 tot 7 minuten.

5. Kies voor de juiste uitstraling
Je presentatie wordt niet alleen beoordeeld op inhoud, maar ook op uitstraling. Dus, zorg ervoor dat je er tiptop uitziet, houd oogcontact en vermijd te snel spreken.

De trucs van Demosthenes

Den Herder vindt haar inspiratie in de twintigste-eeuwse invloedrijke Amerikaanse psycholoog Albert Ellis, die zijn spreekangst overwon, maar de Amsterdamse Brugman Club kent nog een prachtiger en klassieker voorbeeld: de orator Demosthenes uit 384 voor Christus.

Demosthenes

Demosthenes stond onder voogdij en wilde zijn vermogen terug dat zijn voogden in beheer hadden – eigenlijk net als Britney Spears. In het diepste geheim oefende hij zijn juridische pleidooien. Hij bouwde volgens klassieke bronnen een ondergrondse studeerkamer waar hij repeteerde en schoor de helft van zijn hoofd kaal zodat hij niet naar buiten kon om afleiding te zoeken. Volgens de bronnen stotterde hij en sprak hij aanvankelijk slecht: hij overwon dat door te oefenen met kiezels in zijn mond en door poëzie voor te dragen terwijl of tot hij buiten adem was. Spraakoefeningen of logopedie, in feite. Hij repeteerde voor een grote spiegel.

Kortom, Brugmanners: leren spreken in de eenentwintigste eeuw gaat met methoden die al vijfentwintig eeuwen lang gangbaar zijn.

Voor Amsterdammers die ons niet kennen, geen student meer zijn en dus geen goedkope studentencursus meer kunnen volgen, maar wel hun spreekvaardigheid naar een hoger niveau willen tillen: de Amsterdamse Brugman Club biedt een uitstekend platform om op modern-klassieke wijze in een veilige en ondersteunende omgeving het spreken te oefenen. Bezoek onze repetitie-avonden en zie hoe angstige Mokumse zenuwenlijers (ieder van ons was dat) door veel repeteren langzaam worden omgeschoold tot podiumbeesten – het kan!