De vier neurologische geheimen van steengoed presenteren

Steengoed presenteren kun je zowel leren door het te doen als door er naar te kijken. Als redactie van de blog van de Amsterdamse Brugman Club, over spreken in het openbaar, delen we graag een TEDx Talk die interessant kan zijn voor zowel leden van onze Toastmasters club. David JP Phillips is een expert en legt het uit.

De kracht van storytelling

In deze TEDx presentatie, “The magical science of storytelling”, geeft David JP Phillips inzicht in hoe verhalen vertellen onze hersenen beïnvloedt. Als expert in presentatietechnieken combineert Phillips neurologische inzichten met persoonlijke verhalen om zijn boodschap over te brengen. Hij is zelf een uitstekend spreker.

De rol van neurotransmitters in verhalen

Phillips is wetenschapper. Phillips bespreekt hoe storytelling vier specifieke neurotransmitters kan vrijmaken in onze hersenen. Dopamine: oxytocine: endorfine: cortisol. Hij bouwt dat in zijn verhaal in op een manier die grappig, leuk en interessant is en heel relevant voor wie zijn of haar publiek wil betrekken en vasthouden. Het verhaal heeft inhoud. Phillips is een ervaren spreker en coach in moderne presentatievaardigheden, wiens werk is gebaseerd op neurowetenschap en biologie, en dat zie je terug

De manier van presenteren

Daarbij is heel interessant hoe hij staat, beweegt en praat. Phillips geeft vaker presentaties over de wetenschap van het spreken in het openbaar, zie onze eerdere blog over wetenschappelijke methoden. In in dit filmpje zie je hoe hij zijn technieken toepast: hoe hij staat, zich soms kleiner maakt, vertelt met een glimlach, gaat zitten en dan weer gaat staan, hoe hij zijn handen houdt. Het is die manier van vertellen waardoor zijn verhalen toegankelijk en motiverend zijn. Wie daar op let kan zijn of haar vaardigheden in het spreken voor publiek en in het openbaar verbeteren. Phillips’ adviezen kunnen helpen om presentaties effectiever en boeiender te maken.

Het is maar een kwartiertje, het doodt de tijd, maar wel met iets zinnigs. Het maakt niet uit of je een beginnende of ervaren spreker bent, er is altijd iets nieuws te leren, zeker van een professional als deze. Als leden van de Amsterdamse Brugman Club weten we hoe belangrijk het is om boeiend en effectief te communiceren. Ook als je behoort tot onze ervaren vaste kern, de brontosaurusleden van deze club, kun je iets van deze man leren.

De niet-leden, ex-leden en toevallige lezers van deze blog moedigen we ondertussen aan om een keer langs te komen en te zien hoe we het podium pakken. We zijn een vriendelijke, kleinschalige club (maar wel met de wil het allerbeste sprekersgenootschap van Amsterdam te zijn!) en we delen onze kennis en ervaring graag.

Spreken leer je door het te doen, door het veel te doen, en de allerbeste manier om het veel te doen is bij de Toastmasters Amsterdamse Brugman Club!