De geest van Johan Cruijff sprak tot ons

Op een prachtige warme zomeravond op de helft van augustus deden we eens gek en gingen we niet in onze club met bar spreken en presenteren: we zochten we de buitenlucht op voor een sprekerswandeling. Buiten, waar de vogeltjes fluiten. “Het goeie doel is namelijk niet je eigen doel”, aldus een zeker orakel uit Betondorp. We verzamelden bij café De Avonden, vernoemd naar het boek van Gerard Reve. Hij woonde ook in Betondorp, en schopte het tot zelfbenoemd Volksschrijver, maar nooit orakel.

We wandelden een blokje om en door Betondorp, een Cruijff-turn zogezegd, met stops bij de Oosterbegraafplaats, de Brink, het Cruijff-geboortehuis en het Cruijff-court, de woonwijk Park De Meer waar voorheen het Ajax-stadion De Meer stond en een plek waar je zicht had op de nabijgelegen Jaap Eden-baan, ijspaleis, sporttempel en zelfs muziekhal, zo wist Wybe te vertellen.

Het was afwisselend educatief (Gerben), emotioneel (Dirk) architectonisch (Alfred), geïmproviseeerd (Jamil), moraliserend (Mark), sporthistorisch (Jurjen) of persoonlijk (Faiyaz, gast Albert en Wybe). Het was in alle gevallen prachtig. “Je moet schieten, anders ken je niet scoren.” Zie bijgaand enige foto’s.

Veel mannen. Eigenlijk alleen maar mannen. De kerels vroegen zich verward af waar de edelachtbare dames van onze club waren, onze Kamala Harrissen en Ophra Winfreys. Eén voor één hadden ze allemaal afgezegd (vakantie, ziekte) waardoor het vooral over Johan en Ajax is gegaan. Niet over Willeke van Ammelrooy en haar films, zij is ook Betondorpse. “Op hoge hakke ken je niet voetballe, dat is logisch”, zou JC gezegd hebben. Gelukkig is voetbal geen mannensport meer.

Alfred betoogde hardop op notabene het centrale plein van Betondorp dat de betonbouwstijl ‘naargeestig’ was. Ledenaanwas uit Betondorp is hierdoor voor de komende twee decennia uitgesloten geworden. We hopen dat de geest van Cruijff zijn toespraak niet heeft gehoord.

De avond eindigde in De Avonden waar een select gezelschap het glas hief op het einde van seizoen 23-24 en de start van seizoen 24-25. “Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven”, zoals Reve zijn boek eindigde. Het wordt een mooi nieuw jaar!

NB: De extra (derde) vrijdagavond op 30 augustus slaan we over. De eerstvolgende bijeenkomst is de eerste vrijdag van september, dus op 6 september 2024.