Beter ademen is beter spreken in het openbaar: welke vier technieken helpen?

Morgen, 7 juni, hebben we een speciale gast bij de Amsterdamse Brugman Club: een professionele logopediste komt ons waardevolle tips geven over ademhaling en stemgebruik. Ter voorbereiding delen we enkele eenvoudige maar belangrijke ademhalingstechnieken om spierspanning te verminderen en je stemgebruik te verbeteren. Deze tips zijn essentieel voor iedereen die regelmatig in het openbaar spreekt en zijn stem optimaal wil gebruiken.

Hoe train je ademhaling tijdens het spreken in het openbaar?

Een goede ademhalingstechniek is cruciaal voor iedereen die vaak spreekt in het openbaar. Verkeerd ademhalen kan leiden tot spierspanning, vooral in de nek, wat je stemgebruik negatief beïnvloedt. Hier zijn enkele tips om je ademhaling te optimaliseren.

Spreektip 1: Gebruik buikademhaling en ribademhaling voor efficiënt ademhalen

Voor een efficiënte ademhaling is het belangrijk om zowel je buik als je ribbenkast te gebruiken. Dit heet buik- en ribademhaling. Probeer jezelf te omhelzen en rustig in te ademen. Je voelt dan dat je ribben uitzetten, naast je buik en rug. Deze ademhalingstechniek helpt je om je longen volledig te vullen zonder onnodige spierspanning.

Spreektip 2: Vermijd nekademhaling om spierspanning te voorkomen

Veel mensen ademen verkeerd door hun nekspieren te gebruiken. Dit veroorzaakt onnodige druk op je stem en kan leiden tot spierspanning. Als je merkt dat je jouw nekspieren aanspant, ontspan. Richt je weer op je middenrif en tussenribspieren om in te ademen. Dit voorkomt dat je nekspieren overactief worden en zorgt voor een natuurlijke, rustige ademhaling.

Oefeningen tegen spierspanning in de nek voor beter stemgebruik

Als je van te voren gespannen bent of je merkt in het algemeen spierspanning in de nek, dan kun je enkele eenvoudige oefeningen doen:

Hoofd draai-oefening voor ontspanning van nekspieren: Plaats je kin op je sleutelbeen en draai je hoofd langzaam naar de andere schouder. Dit activeert je nekspieren en vermindert hun invloed op je ademhaling en stemgebruik.

SCM massage voor vermindering van nekspanning: De sternocleidomastoideus (SCM) spier, die langs je hals loopt, kan spanning opbouwen. Masseer deze spier door met je vingers van je slaapbeen naar je sleutelbeen te gaan. Dit helpt de spier te ontspannen en vermindert spanning.

Spreektip 3: adem door je neus

Neusademhaling activeert de buikademhaling en helpt spierspanning in de nek te voorkomen. Hoewel je tijdens het spreken soms door je mond moet ademen, is het nuttig om zoveel mogelijk door je neus te ademen. Dit helpt niet alleen om je ademhaling te reguleren, maar verbetert ook je houding en alertheid.

Spreektip 4: net als in de sportschool: massage en stretchen helpt

Zelfmassage en stretchen van je spieren kunnen helpen om spierspanning te minimaliseren. Basiskennis van de betrokken spiergroepen is hierbij nuttig. Het vooraf stretchen van je nek en schouders kan helpen om spanning te voorkomen tijdens het spreken. Drink genoeg vooraf en warm je stem op door te praten, te hummen of te neuriën, zeker als je een lang verhaal gaat houden. Zet een glas water in de buurt als je spreekt.

Wees fit en sta rechtop. Als het slecht gaat met je lichaam, gaat het slechter met je houding en dus met je spreektechniek.

De oefeningen en tips in deze blogpost zijn bedoeld om je zelfbewustzijn over je ademhaling en houding te vergroten. Zie onze avonden als work-outs in de sportschool, waardoor als je een keer een belangrijke presentatie moet geven sterk, rustig en met vertrouwen overkomt. Altijd blijven ademen!

De workshop van morgen is gratis voor leden van de Brugman Club, omdat we het beste willen voor onze leden. Als er voldoende tijd en ruimte is, kunnen gasten eventueel ook meedoen. Neem contact op voor meer informatie of om je aan te melden. Tot morgen of anders tot snel bij de Brugman Club!