Cup met grote oren is weer terug waar hij hoort

De beste stad om te spreken in het openbaar is natuurlijk Amsterdam. Amsterdam is de stad van Vondel, Brederode, Annie M.G. Schmidt; en bovenal is het de stad van Brugman en de Amsterdamse Brugman Club. Rotterdam is de provincie. Het lijflied van de Rotterdammer is ‘Toen wij uit Rotterdam vertrokken’ en dat die tekst gaat over weggaan uit Rotterdam zegt alles. Rotterdam is de stad die je snel achter je moet laten. Het beste uitzicht bij Rotterdam heb je als je met je rug naar de stad toe staat.

Het was voor ons als Amsterdammers dan ook een slag in het gezicht toen wij hoorden dat de ‘Explorer’s Cup’ in het bezit was van onze kleine concurrent uit de Maasstad. Die cup hoort aan het IJ te staan. Had deze sprekerstrofee in een ander Amsterdams stadsdeel gestaan, dan hadden wij er mee kunnen leven. En als de cup in Maastricht of Groningen zou hebben gestaan, dan hadden wij stil geweend, en onze tijd afgewacht. Maar Rotterdam! Nul Tien! We voelden ons als Agamemmnon net nadat hij gehoord had dat zijn schone Helena was geschaakt door een prins uit Troje. We weten allemaal tot welk een mooie poëzie dat geleid heeft.

Wij voeren dus met onze duizend schepen uit om met moedige strijd en een Trojaans paard de beker terug naar Amsterdam te halen. De ‘Explorer’s Cup’ haal je binnen door in het hol van de leeuw een speech te houden en twee rollen te vervullen. Gerben was algemeen evaluator, Alfred evalueerde een Rotterdamse spreker en Jurjen was één van de vier sprekers op deze donderdagavond in oktober. Raiders of the lost Ark!

Rotterdam (Sprekershaven) is een uitstekende club en zoals in elke Klassieker tussen Amsterdam en Rotterdam ga je dan een extra tandje bij zetten. We kwamen goed beslagen ten ijs met zorgvuldige besprekingen en een speech. Realistisch gezien maken de Rotterdammers natuurlijk geen enkele kans en verdienen ze die ook niet, maar ja – Rotterdam! Je wil die Ketelbinkies toch van de mat vegen.

Na afloop smaakte het bier met de concullega’s uitstekend (Logisch…het was Amsterdams bier).

Zoals het hoorde gingen wij met de beker naar huis en zoals het hoort staat hij nu weer in Amsterdam, in Pontania, waar wij onze stadgenoten uitnodigen de cup te bewonderen en desgewenst te kussen. In de voetbalcompetitie wint Feijenoord van Ajax (tijdelijk, voorlopig en vooralsnog); in de sprekersclubcompetitie is gelukkig de normale hiërarchie weer hersteld.