Een van de krachtigste toespraken in de geschiedenis: “I Have A Dream”

(of: wat je als eenvoudige Amsterdamse spreker bij de Amsterdamse Brugman Club kunt leren van de meest inspirerende dominee en strijder voor burgerrechten uit de Amerikaanse geschiedenis)

“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”

Deze woorden, uitgesproken door Dr. Martin Luther King Jr. op de trappen van het Lincoln Memorial in 1963, vandaag 61 jaar geleden, zijn een krachtige oproep tot gelijkheid en rechtvaardigheid. Maar behalve prachtig en rechtvaardig zit de toespraak ook technisch uitstekend in elkaar en kun je er veel van leren.

Bij het analyseren van King’s “I Have a Dream”, valt zijn gebruik van retorische technieken op. Zijn toespraak (die we zeker eens een keer moeten behandelen in een korte workshop) maakt gebruik van beeldspraak en herhaling. Deze technieken zijn essentieel voor iedereen die zijn vaardigheden in het openbaar spreken wil verbeteren, of het nu bij de Amsterdamse Brugman Club is of elders.

Het was niet de eerste keer dat King de toespraak uitsprak. Het was de achtste keer. Oefening baart kunst. Voor hedendaagse sprekers in Amsterdam en daarbuiten biedt King’s toespraak waardevolle lessen:

Gebruik beeldspraak: Dit maakt je boodschap duidelijker en krachtiger. In deze blog van tekstwerf staan een aantal voorbeelden van bruikbare stijlfiguren.

Herhaal kernpunten: Dit versterkt je boodschap en helpt het publiek zich te concentreren.

Spreek met passie: Net zoals bij de Amsterdamse Brugman Club, is het belangrijk om met overtuiging te spreken. De typische manier van spreken van een Amerikaanse dominee doet voor een nuchtere Hollander misschien wat overdreven aan, Je moet in een klein zaaltje natuurlijk niet spreken als een dominee die in de jaren zestig een vol plein toespreekt. Modern, rustig, met pauzes en niet monotoon, het langzaam spreken met enige nadruk en een volle stem geeft altijd goede resultaten

Voor een bondige beschrijving van de stijlfiguren en de tekst van de toespraak, bezoek wikipedia (NL). De Engelse versie is nog informatiever. Voor een visuele weergave, bekijk deze YouTube-video.

Wij van de Amsterdamse Brugman Club zeggen: wees vooral niet bang om je mening te geven. Spreken in het openbaar is een belangrijke vaardigheid, of het nu is over grote politieke problemen, om je collega’s te overtuigen van een nuttige verandering in het werk, of als je een inspirerend verhaal wil kunnen vertellen voor de klas of op een trouwerij. Oefen het! Verander de wereld, begin bij jezelf!